Regele Ferdinand: imagini necunoscute cu prima parada militara, descoperite in arhivele British Pathe

Nu cu mult timp în urmă, British Pathé a luat o inițiativă lăudabilă, respectiv aceea a a digitaliza arhiva sa și de a o pune la dispoziția publicului. British Pathé este una dintre cele mai mari arhive video de documentare, știri, jurnale cinematografice din lume, înființată de către Charles Pathe în 1910.

    Pe lângă o mulțime de materiale video identificate, în această arhivă se găsesc și materiale cu imagini necunoscute, și care figurează cu titluri neutre.

    Unul dintre aceste materiale a fost datat cu aproximație între anii 1910-1919, cu locație necunoscută și purtînd titlul de „Soldiers Parade-Foreign Aka Unidentified Military Parade (1910-1919)” (Paradă militară neidentificată, probabil 1910-1919) iar explicația dată acestei filmări este: “Locatia acestui eveniment este necunoscută, probabil undeva în Austro-Ungaria”

            Am vizionat imaginile și am fost uimit de asemănarea unuia dintre personaje cu regele Ferdinand al României. Am pornit de la premisa că este o paradă militară românească la care a participat regele Ferdinand și,spre plăcuta mea surprindere, am identificat și restul personajelor principale.

           Scurtul fragment de film (1,07 minute) începe –nu se putea altfel- cu imaginea frumoasei Regine Maria pe cal într-un decor urban și îmbrăcată în cunoscutul său costum de colonel al regimentului de Roșiori (cavalerie ușoară) al cărui comandant onorific era.

           Secvența următoare este reprezentată de imaginea regelui Ferdinand, tot călare, discutând cu Ionel Brătianu pentru ca apoi, cea de a treia secvență să ne arate coloana oficială în frunte , evident, cu regina Maria, îndreptându-se spre locul unde vor viziona parada, lângă tribuna oficială. Acest mod de a primi parada militară călare și nu în tribuna oficială era moștenit de la regele Carol I, militar nu numai de profesie ci și de mare pasiune.

Lipsa regelui Carol I de la această paradă ne face să datăm filmarea după octombrie 1914 ( data morții regelui) .

            De la secunda 44 a filmării se văd destul de clar personajele principale: de la stânga la dreapta: Regina Maria, prințul Carol al II-lea, prințul Nicolae (copil la acea data) și Regele Ferdinand.

             Restul secvențelor reprezintă parada militară propriu zisă.

            Dificultatea principală era datarea exactă a paradei. Pe internet am reușit să găsesc imagini fotografice ale momentului care confirmau identitatea personajelor dar pe de o parte nu datau evenimentul iar pe de altă parte nu făceau referire la sursă.

           Una dintre fotografiile găsite pe internet permitea să apreciem evenimentul ca fiind o paradă dedicată zilei de 10 mai, cu indicarea anului 1916 (an dovedit ulterior ca fiind greșit) dar fără identificarea sursei fotografice.

Până la urmă, norocul a făcut să găsesc în Arhivele Naționale București o fotografie de la acest eveniment cu sursa “ paradă de 10 mai 1915” . Având această datare credibilă, putem să spunem că filmarea a fost făcută pentru prima paradă de 10 mai a noului Rege Ferdinand în anul 1915. în filmări se vede clar că membrii familiei regale poartă banderola de doliu, acesta în memoria defunctului Rege Carol I.

          De ce ce este această filmare importantă? Pentru că este probabil prima filmare a unei parade militare de 10 mai. Pe de altă parte este prima paradă militară la care participă Ferdinand în calitate de rege. în cadrul sărbătorilor anterioare Ferdinand conducea coloana militară și dădea onorul regelui în calitatea sa de prinț moștenitor.

         Mai este importantă această filmare și pentru că nu cred că mai există multe imagini filmate în Romania anului 1915. La acea dată, România era o țara neutră, înconjurată de țări aflate în război iar operatorii de film straini trebuiau să străbată zone de conflict pentru a putea ajunge la noi.